Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦГМ: Залежалите автомобили изчезват след разширяването на зелената зона в София

Общество

ЦГМ: Залежалите автомобили изчезват след разширяването на зелената зона в София

Снимка:

Залежалите автомобили, които стоят пред жилищните сгради без да се използват, ще изчезнат след разширяването на зелената зона в София, съобщават от Центъра за градска мобилност /ЦГМ/.

„В зелена зона има 90% запълняемост, което означава, че трябва да има допълнително ограничение. В синя зона има все по-голяма възможност да се намери място“, посочва пред БНР Румяна Милова, директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в ЦГМ.

Тя потвърди, че около 600 сигнала месечно за неправилно паркирани автомобили постъпват в ЦГМ.

„Неправилно се паркира, предимно когато няма места за паркиране. От близо една година, освен с екипите „Паяци“, работим и с инспектори, които съставят неприсъствени фишове за нарушителите. Наблюденията са ни, че все пак има ефект от този контрол и намаляват сигналите“, изтъква Милова. По думите й няма текст в Наредбата за организацията на движение на територията на Столичната община, която да предвижда толеранс за паркиралите в близост до болниците. Въпреки това преди няколко години екип на Центъра за градска мобилност е имал задачата да предложи да се обособят определен брой паркоместа около болниците.

„Няма обаче как да се докаже, че паркиралият автомобил е на човек, който е на посещение в болница“, подчертава Милова. Все пак са проведени срещи с директорите на болниците, които да осигурят техен служител, който да отговаря за паркирането на тези места.

„Това щеше да бъде един вид служебен абонамент, специален за болниците. За съжаление, нито един от директорите на болниците, не беше съгласен, тъй като нямат ресурс да назначат такъв служител“, обясни директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в ЦГМ. Независимо от това, в Столичната община се мисли в тази посока.

„По отношение на разширяването на зоните за паркиране, ефектът е положителен за домуващите“, отбеляза Румяна Милова. Тя припомни, че Столичният общински съвет прие на последното си заседание, 30% от приходите от локално платено паркиране да остават в съответния район и да бъдат инвестирани в ремонт на тротоари и площи за паркиране.  


Топ новини

виж още

Актуална тема