Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: 15 секции в страната гласуват с хартиена бюлетина

Общество

ЦИК: 15 секции в страната гласуват с хартиена бюлетина

Снимка:

Четири секции в страната са минали на хартия още вчера поради факта, че машините не са стартирали.

ЦИК одобри това да стане и за секции на територията на РИК-ове в Русе- 2 са с хартия, както и в Търново - 1 бр, Ст. Загора - 1 бр, Видин - 1 бр, Ловеч - 1 бр, Бургас - 2 бр, съобщава Нова телевизия.

Предстои от ЦИК да решат дали да се премине към гласуване с хартиена бюлетина и за 2 секции на територията на РИК- Благоевград. Причините - машините не стартират, четецът не разчита картите, имало е грешни настройки.

Проблеми с машините има в област Якоруда и в Белица. В секция в Белица и двете машини не са проработили, затова се гласува с хартия.

Машина въобще не в тръгнала и в Г. Оряховица, където също преминаха към гласуване на хартия.

Във Варна пък в две секции машините били настроени да започнат работа в 8 ч, а не в 7 ч, когато е началото на изборния ден. Там обаче имало по две устройства и гласуването е започнало нормално. По-късно на заседанието на ЦИК бе докладвано, че другите машини са стартирали работа.

В Ямбол пък в две секции имало машини, които били настроени да работят на 13 ноември. 

В секция в пловдивския район "Тракия" е имало разминаване с хешкода. За този случай ЦИК изиска да получи документ, с който е установено това разминаване. 

Има проблем и в Горна Оряховица, и там една от секциите вече е преминала на хартиено гласуване, защото машината не е проработила. 

Имало е проблеми и във Видин. Имало е задържани в деня на размисъл заради купуване на гласове. 

Още вчера 4 от машините са имали технически проблеми, съобщи пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

„Ако другаде в страната или в чужбина се стигне до технически проблем, то трябва да бъде повикан техник, който да се опита да го отстрани. Ако в рамките на 20-30 минути не успее да се справи с този проблем, ще се преминава към хартиено гласуване след решение на Районната избирателна комисия и след съгласуване с ЦИК.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема