Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Протоколът не е по-сложен, но е по-обемен

Общество

ЦИК: Протоколът не е по-сложен, но е по-обемен

Снимка:

Не за първи път се получава изчакване от страна на СИК в чужбина

„От разкритите 464 секции в чужбина към момента не са получени протоколи само от 8 секции в различни държави, включително САЩ”, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите й приемът на протоколите върви добре.

„Бихме желали да се обърнем към нашите колеги от РИК, на които им е трудно, има изчакване и струпване - нека Областните управи, Общинската управа и РИК да информират членовете на СИК за графиките, правилата и режима, по който се приемат протоколите от СИК, за да има по-голямо спокойствие, знаем, че е труден и днешния ден“, призова Цанева.

Относно протоколът, който одобри ЦИК, тя бе категорична, че той не е по-сложен от предишните, а по-обемен.

„Протоколът, който одобри ЦИК, не е по-сложен, но с повече цифри заради резултатите, както на хартиените бюлетини, така и с резултатите от машинното гласуване, които трябва да бъдат сумирани и обобщени. Обемен е протоколът“, призна говорителят на ЦИК. Цанева изтъкна, че това е документът с резултатите от гласуването по двата начина – с хартия и с машина, в конкретната секция.

В края на деня очакваме да са въведени и обработени всички протоколи от СИК в РИК и да започне повторното въвеждане в ЦИК, уточни Цанева.

Относно факта, че ЦИК се е забавил с потвърждаването на протоколите на секциите в Турция, в Германия и на други места в чужбина и хората не са могли да напускат помещенията в това време, Цанева посочи, че не за първи път се получава изчакване от страна на СИК в чужбина, за да бъдат потвърдени протоколите им.

„Това се получава независимо от големия брой и членове на ЦИК, и сътрудници, но се получава защото в един времеви отрязък идват много протоколи от чужбина. Те трябва да бъдат прегледани, трябва да бъдат потвърдени и да се върне обратната информация. Това се случва само в един определен пояс“, коментира говорителят на ЦИК.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема