Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: До 222 лева може да получи председател на секционна комисия на парламентарния вот

Общество

ЦИК: До 222 лева може да получи председател на секционна комисия на парламентарния вот

Снимка:

До 222 лв. може да получат председателите на секционни избирателни комисии за изборите за народни представители на 4 април. Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия за определяне на възнагражденията на членовете на Районните избирателни комисии, секционните комисии и подвижните избирателни кутии, цитирани в „24 часа“.

Същото се отнася и за председателите на подвижните секции, с които освен трудноподвижни лица, ще гласуват поставени под карантина.

Според него членовете на РИК в райони с до 400 секции ще получават месечно възнаграждение от 1060 лева за председател, 1010 лв. за зам.-председател и за секретар и по 960 лв. за членовете.

Шефовете на РИК, които отговарят за райони с над 400 секции, пък ще получават по 1175 лева месечно, заместниците им и секретарите по 1115 лева, а членовете – 1060 лева.

Членовете на РИК ще получават тези възнаграждения от 13 февруари до 18 април. Очаква се съставите на всички РИК да са ясни до 12-и февруари и след това те да заработят.

Председателите на секционни комисии и на подвижни такива ще получават за работата си по 105 лв.

Зам.-председателите ще взимат по 95 лева, толкова е и възнаграждението на секретарите на комисиите, а на членовете - 80 лева. Отделно за получаването на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението за гласуване ще се изплаща допълнително възнаграждение от по 15 лв. на всеки участвал.

По 30 лв. допълнително пък ще се дават за членовете на секционните комисии и на подвижните секции за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК. Същият бонус се предвижда за членовете на секционните комисии в страната, но за времето до получаване на потвърждение от ЦИК.

Още по 20 лв. се предвижда да получат членовете на секциите, в които ще има машинно гласуване. Очаква се те да са около 9600.

РИК-овете ще могат да си назначават сътрудници, които да подпомагат дейността им.

Заради извънредната епидемична обстановка членовете на РИК, секционните комисии и подвижните такива, както и сътрудниците на РИК ще получат по 50% допълнително от възнагражденията си. Така председателите на изборни комисии могат да получат до 222 лв., ако в секцията им има и машинно гласуване, тъй като те обикновено получават изборните книжа, а след края на изборния ден ги отчитат и в РИК.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още