Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Гласуваме без зелен сертификат

Общество

ЦИК: Гласуваме без зелен сертификат

Снимка:

Няма да има изискване за зелен сертификат при гласуване. Документ няма да се изисква нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември“, това обявиха от ЦИК във връзка с влезлите от днес в сила мерки на служебното правителство.

Подписан е договор със „Сиела Норма“ за доставка на допълнителните 1600 устройства за гласуване. От Комисията завиха, че ще пристигнат до 31 октомври. Освен това е сключен и контракт за хартиените бюлетини и предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

Малко над 56 000 са получените до този момент заявления за гласуване в чужбина.

Комисията започва и разяснителна кампания за вота. На сайта на ЦИК ще бъде качен симулатор на машинното гласуване. В петък ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване.

От ЦИК подчертаха, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За чужбина не е взето решение.

До момента 6 организации са регистрирани, както и 2 международни организации - наблюдатели. През изминалата седмица са постъпили няколко жалби , съобщиха още от ЦИК.

Все още не е ясно как ще се действа с разписките. Дали ще броят или не. Двете бележки, които ще излизат от машините ще са с различна дължина, уточниха от ЦИК.  

 

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема