Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК купува 9600 машини за гласуване (ДОПЪЛНЕНА)

Общество

ЦИК купува 9600 машини за гласуване (ДОПЪЛНЕНА)

Снимка:

Поръчката включва софтуер, поддръжка и обучение на представителите на избирателните комисии

ЦИК взе решение за купуване на 9600 машини за гласуване на изборите следващата година. Това е станало на късно заседание на комисията снощи.

Кристина Цанкова – Стефанова зам.-председател на ЦИК потвърди за БГНЕС, че такова решение е взето вчера на закрито заседание на ЦИК малко преди 21 ч. Тя допълни още, че предстои поръчката да бъде качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки и тази поръчка ще се проведе в съкратени срокове, а не тези, заложени в Закона за обществените поръчки, тъй като искат да дадат повече време на производителя за машините.

Решението е публикувано на страницата на ЦИК и гласи, че се открива състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет: Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код. Така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика. Както и осъществяването на дейностите и процесите, представляващи логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 г. и обучение на ЦИК, РИК и СИК за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

На 8 октомври 2020 г. парламентът реши окончателно – в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот.  


Коментари (2)

коментар Изобщо нямам никакво намерение да си играя с някакви си машинки и гласа ми да отиде директно в москва!!Както винаги ще си пусна хартиената бюлетина в урната!!!То първото е, че тези машинки не ги знам как се работи с тях!Второ някои човеци като к.н.чакат точно това да стане ......лапни Шаран за к.н.!!!Не!В никакъв случай няма стане това!!!!!
13.11.2020 10:11 / Отговор
Аз не искам машини!Защо трябва да се угажда на фатмака? Стига !Като не са честни изборите, да подава оставка!Руските хакери, само това чакат!Грешни пари по време на пандемия!Пълен абсурд!
13.11.2020 12:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още