Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Над 2 000 са техническите отговорници за машините на 2 октомври

Общество

ЦИК: Над 2 000 са техническите отговорници за машините на 2 октомври

ЦИК: Над 2 000 са техническите отговорници за машините на 2 октомври - Tribune.bg
Снимка:

"Над 2 000 технически лица ще отговарят за машините в изборния ден", обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов по Нова нюз. Той увери, че всички машини излизат от склада пломбирани и ще бъдат охранявани, докато пристигнат в секцията си. 

„Никой няма нерегламентиран достъп до машините. До момента нямаме сигнали за проблеми с тях. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се правят тестове. За всяка машина отговаря техник, който ще се намеси, ако възникне технически проблем”, уточни Томов. По думите му ЦИК е направила всичко възможно, за да има сигурност при машинния вот.

„Рискът от манипулиране с машини е по-нисък отколкото при гласуването с бюлетини. Не казвам, че е невъзможно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми за измама при гласуване с машини. Но, това може да се случи и в неделя. Ще се прави сравнение между броя разписки и отчетеното от машините. Доста е трудоемко. Води до допълнително натоварване на секционните избирателни комисии. Но, ЦИК взе това решение и защото то беше препоръчано от Министерство на електронното управление, и защото в българското общество има недоверие”, коментира Томов. Той допълни, че в Украйна секции няма да има.

„Нямаше достатъчно заявления. При 40 разкриваме секция, заявленията бяха много под 40”, изтъкна Томов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати