Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Основната част от машините тръгнаха за секциите в чужбина

Общество

ЦИК: Основната част от машините тръгнаха за секциите в чужбина

ЦИК: Основната част от машините тръгнаха за секциите в чужбина - Tribune.bg
Снимка:

"Вече основната част от машините тръгнаха, особено тези, които трябва през куриерски фирми да се доставят до САЩ, Канада и по-далечни дестинации. Имам уверението, че ще стигнат", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на работна група "Избори" в МВнР Иван Кондов.

Той уточни, че машините, които пътуват по сухоземен път с партньорски микробуси, ще тръгнат по-късно.

Председателят на работна група "Избори" в МВнР увери, че няма повод за притеснения и че най-късно до сряда те ще пристигнат, а по-голямата част от хартиените бюлетини вече са изпратени.

"245 машини се изпращат в чужбина. Най-много са в Турция – 97, 36 в Германия, 35 във Великобритания. Има по една машина във всяка секция", посочи Кондов.

По думите му 534 служители от държавната администрация ще пътуват като представители на държавата в изборните секции зад граница. 

"Още 203-ма служители от нашите дипломатични консулски представителства ще попълнят бройката до тези 737 служители, които трябва да има във всяка една секция, като представители на държавата", подчерта Кондов.

Той добави, че е имало достатъчно кандидати и са подбрани тези, които имат опит, въпреки че на места ще има и такива без опит, но ЦИК ще проведе онлайн обучение за всички членове на СИК.

Според Кондов партиите имат право да назначат свои представители за членове на СИК, което разочарова българите зад граница, тъй като отнемат възможността им те да бъдат членове на СИК.

Кондов даде насоки на българите зад граница как ще протече гласуването.

"В чужбина българите трябва да отидат в секциите с личен документ – лична карта, паспорт или удостоверение по чл. 263, че са подали документи за паспорт. Такива удостоверения се издават от нашите дипломатически консулски представителства, те са със снимка", напомни

председателят на работна група "Избори" в МВнР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати