Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК решава дали бюлетините за вота 2 в 1 да са с различен размер

Общество

ЦИК решава дали бюлетините за вота 2 в 1 да са с различен размер

ЦИК решава дали бюлетините за вота 2 в 1 да са с различен размер - Tribune.bg
Снимка:

„Сиела норма“ в момента не са обявени за изпълнител. Поръчката, която обявяваме, е състезателна процедура с обособени позиции. Може да се яви и друга фирма“, заяви пред БНР Росица Матева, зам.-председател на ЦИК. В момента се готвим за избори 2 в 1.

„Сега преработваме всички книжа и документи, за да може когато президентът издаде указите, да вземем първите решения. Винаги когато има два избора на една и съща дата, има предизвикателства. В двата вида избори ще се гласува с преференции. Надяваме се на широка разяснителна кампания. Вече сме започнали такава за изборите за европейски парламент. Там избирателите трябва да отговарят на изискването за 3-месечна уседналост. Вече обсъдихме и решихме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни, посочи зам.-председателят на ЦИК.

В държавите членки на ЕС ще могат да гласуват всички български граждани, които имат адресни регистрации, напомни Матева.

„В другите държави ще може да се гласува и за членове на европейски парламент само в дипломатически и консулски представителства. В останалите секции ще се гласува само за Народно събрание“.

Има изискване на закона, когато се провеждат избори 2 в 1, да има различен цвят на защитата на гърба на бюлетините, каза тя.

„Ще вземем решение дали бюлетините да бъдат и с различен размер“ Машините дават възможност да се гласува в повече от един вид избори, посочи Матева.

„Предполагам, че около десет хиляди машини ще бъдат достатъчни. Ще имаме и такива, които ще бъдат изпратени за разяснителна кампания по места. Ще има достатъчно машини и не бива избирателите да се притесняват“.

Тя добави, че се полагат усилия да бъдат приети методическите указания към секционните избирателни комисии 20 дни преди изборния ден, за да могат да се обучат съставите.

„Предвиждаме отделно възнаграждение за участие в обученията. Но понякога се правят промени в състава след като вече са проведени обучeнията. Апелираме към партиите да не се правят промени в състава на избирателните комисии, освен ако не е наложително.

След всеки произведен избор ЦИК изпраща доклад до НС. Направили сме множество предложения за промени в Изборния кодекс. Едното е за сроковете за назначаване на членове на избирателните комисии.  Но не е сега моментът. Той би бил след тези избори“.Матева отправи апел и към всички анализатори, политолози и експерти, които се изказват във връзка с изборите,  да боравят внимателно с изразните средства.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати