Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Спор няма, че числата са много, но няма да променяме протоколите

Общество

ЦИК: Спор няма, че числата са много, но няма да променяме протоколите

Снимка:

Всяка политическа партия, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания. ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева в отговор на опасенията на ГЕРБ, че протоколите са неясни и трудни за попълване, както и че изборният процес нарочно се усложнява. „Спор няма, че числата са много, но няма как без тази информация да съществува секционния протокол“, отбеляза Цанева. Процесът по попълване на данните е бил обсъден с вицепремиерът Николова и с Информационно обслужване, но няма как без тези цифри да има секционен протокол, подчерта Цанева.

Другият говорител на ЦИК Димитър Димитров подчерта от своя страна, че от тук нататък комисията разполага с една седмица, в която да се опитаме да улесним работата на СИК и работата по попълване на протокола. От ЦИК заявиха още, че където има големи райони с дълги кандидатдепутатски листи, ще има сложни протоколи.

465 ще са избирателните секции в чужбина за вота на 4 април

През изминалата седмица комисията е назначила съставите на СИК извън страната. Взето е и решение за препоръчителния начин за сгъване на хартиената бюлетина, допълни Цанева. „Там, където няма да има възможност, някои членове на СИК не боравят с компютър или смарт телефон, спазвайки стриктно предписаните мерки, ще се проведат обучения на много малки групи. В обученията на СИК ще присъстват и представители на фирмата доставчик, където ще има машинно гласуване“, разясни Цанева.

От днес е започнало и предаването на бюлетини за гласуване от едната печатница

„Бюлетините за чужбина пътуват, на много места вече са пристигнали. Налагаше се по-рано да бъдат отпечатани поради COVID мерките. От утре започва и от печатницата на БНБ предаването по различните области. То ще продължи до 30 март“, поясни тя.  

В ЦИК са постъпили множество сигнали за сведения

По една от постъпилите жалби от ЦИК са открили нарушение – в предизборен агитационен материал са използвани религиозни знаци и изображения. 27 март е последният ден, в който социологическите агенции могат да се регистрират. Към момента броят им е 4, а 22 са наблюдателните структури с общо 1835 наблюдатели.  


Топ новини

виж още

Актуална тема