Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЦИК: Такава комбинация на избори "2 в 1" е прецедент

Общество

ЦИК: Такава комбинация на избори "2 в 1" е прецедент

ЦИК: Такава комбинация на избори 2 в 1 е прецедент - Tribune.bg
Снимка:

"Избори "2 в 1" и и избори на различни дати си има своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разходи - логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни изборателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините", заяви пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

По думите ѝ, ако изборите са "2 в 1" се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

"Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини", допълни Камелия Нейкова.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, Избори 2 в 1
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати