Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Турист загина в района на връх Жълтец, голяма спасителна операция в Стара планина

Общество

Турист загина в района на връх Жълтец, голяма спасителна операция в Стара планина

Снимка:

Инциденти с две групи туристи в Стара планина, в района на Северния Джандем, са станали днес. Планински спасители от Троян и Ловеч са на място. Теренът е трудно достъпен.

Двете групи туристи са били изгубени в планината в продължение на няколко часа, съобщава БГНЕС.

Около обяд днес в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на връх Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят ѝ е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.  


Коментари (3)

Толкова нескопосно написана статия. По БНТ не оповестиха, че има загинал. Някой послъгва в този сайт.
02.01.2021 21:28 / Отговор
Да! Faktor.bg: "Турист е загинал в района на вр. Жълтец, други трима пострадали туристи се транспортират към лечебно заведение. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК)."
02.01.2021 22:57
ПСС или БНТ не са се разбрали, за да предадат точна информация.
03.01.2021 08:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още