Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Туроператорът, който организира повечето почивки на българи в Гърция, е пред фалит

Общество

Туроператорът, който организира повечето почивки на българи в Гърция, е пред фалит

Снимка:

Служебната министърка Стела Балтова ги питала защо не са обявили фалит още миналата година

Фалит на гръцки туроператор поставя лятната ваканция на 150 000 български туристи под въпрос. „Музенидис травъл“ обяви, че няма да работи до 31 юли, а не до 26 юни, както беше предварително одобрено.

Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа, съобщава „Нова ТВ“.

Именно през „Музенидис травел“ минават 70% от записванията за южната ни съседка. Техният фалит ще повлече след себе си и десетки български туроператори“, алармират от Сдружение „Обединение бъдеще за туризма“.

За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът ѝ бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД. Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв.

Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“, изумен е Севастидис. Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун.

Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още