Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Учен от БАН за броенето на гласовете: Аутсорстваме към частна фирма, което е недопустимо

Общество

Учен от БАН за броенето на гласовете: Аутсорстваме към частна фирма, което е недопустимо

Учен от БАН за броенето на гласовете: Аутсорстваме към частна фирма, което е недопустимо - Tribune.bg
Снимка:

„При въвеждането на 100% машинно гласуване у нас възникнаха хиляди въпросителни. Много се спекулира с терминологични понятия - параметризация на машините за гласуване, например, коментират се одит и сертификация, обаче софтуерът, с който се гласува, не се проверява и няма контроли за това. Препоръчвам 100% от разписките при СИК да се преброяват и това да се контролира от ЦИК по отношение на единия от носителите – флашките“.

Това каза пред БНР доц. Златогор Минчев от Института за информационни технологии към БАН.

И допълни, че дори да има разминаване между разписките и протоколите, няма гаранция, че ще бъдат отчетени верните резултати от вота.

„Сертификацията на машините не трябва да става в статичен режим, а в динамичен. Аутсорстваме цялата задача към частна фирма, което е недопустимо. Преброяваме разписките, изваждаме протоколите, имаме някакви флашки. Какво ще бъде отчитано накрая?“, попита той.

„Технологията е бъдещето на дигиталното общество, но това трябва да се направи по правилния начин. Не може една експериментална технология без преходен процес с политическо решение да бъде въведена 100%. Навсякъде в технологиите има грешки“, подчерта още ученият.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети