Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Училищни директори алармират за недостиг на учители по математика и физика

Общество

Училищни директори алармират за недостиг на учители по математика и физика

Училищни директори алармират за недостиг на учители по математика и физика - Tribune.bg

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология.

Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България заяви, че проблемът става все по-трудно разрешим, ако държавата не се намеси.

"Това, което може да направи училището, е твърде малко. Може да промени заплатата за малко, да я повиши, когато има дефицит на специалисти, и толкова.

Всичко останало обаче е в ръцете на държавата. Тя е тази, която може да направи по-сериозните стъпки, да осигури социални възможности за тези хора, които биха се записали да учат специалност "Математика" и "Физика" и учители по математика и физика - по-високи стипендии, безплатни общежития, възможности за различни европейски програми за обмен още когато са в първи и втори курс.

Възможности за много повече социални придобивки, след като приключат своето обучение, защото този дефицит от кадри по математика и физика, той няма да се разреши за година-две, а по-скоро ще се задълбочи и тук държавата трябва да използва непопулярни, коренно различни мерки, от тези, които до момента са били", обясни Стаматов пред БНР. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати