Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Училищни директори: Скъпият ток може да затвори училищата

Общество

Училищни директори: Скъпият ток може да затвори училищата

Училищни директори: Скъпият ток може да затвори училищата - Tribune.bg
Снимка:

Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток, алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и горива, стават все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, написа във Фейсбук Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Той и колегите му настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка.

От Съюза предлагат субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

„Необходимите средства за издръжка на детските градини - освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете“, посочват от там.

Прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния е също сред исканията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ предлагат на вниманието на МОН и на синдикатите спешно обсъждане на настоящите предложения и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май.  


Топ новини

виж още