Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Училищните купони били с различна цена заради възрастта на децата, а не финансовите възможности на родителите

Общество

Училищните купони били с различна цена заради възрастта на децата, а не финансовите възможности на родителите

Училищните купони били с различна цена заради възрастта на децата, а не финансовите възможности на родителите - Tribune.bg
Снимка:

Освен в Айтос и Сливен – 10 подобни случая имало и в София

Евтини и скъпи купони в училищни столове разгневиха родители. Според тях се създава предпоставка за делене на бедни и богати още в ранна възраст. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обаче обясни, че различната цена се дължал на разликата в потребностите на учениците.

Пред журналисти в парламента ресорният министър заяви, че имало разлика в нуждите на ученик от начален и по-горен клас. Получил уверение от директорите на училищата, че до тази практика се е стигнало по желание на родителите.

„Може би има основание за различната цена на купоните за обяд, защото децата са различни. Едни нужди има първокласникът, други – десетокласникът“, поясни Вълчев.

Министър Вълчев призна, че и в столицата е установена подобна практика в десетина училища през тази година. Обикновено разликата на купоните за храна била само един лев – продават купони по 2.50 лв. и по 3.50 лв. Самият Вълчев обаче е против разделението в менюто в този му вид.

„Някои от децата реагирали, че съучениците им ядат с купони за бедни. Обединихме се, че това по-скоро не е добра практика, защото не е желателно разделението на децата. Макар и децата да са различни, училището не трябва да е това, което усилва различията. Напротив, образователната система у нас трябва да е тази, която осигурява равен старт на всички деца“, подчерта Красимир Вълчев.

Училището в повечето случаи не може да осигури безплатна храна за обяд, а само поевтиняване на купона за храна на учениците. Затова той е разпоредил поевтиняването на храната в училищните столове да е в един и същ размер за всички деца, а не както в Айтос. Там приходящите деца от местно училище, които се карат с автобус, не плащат за храна, а учениците от града взимат купон срещу 2 лв. Министърът е убеден, че е най-добре децата да имат възможност за избор от различни менюта, но не винаги това е възможно.

Вълчев сподели, че е чел концепцията на ВМРО за справяне с ромската интеграция и призна, че в частта „Образование“ няма противоречие с нея. Той подчерта, че министерството няма нужда от законодателни промени, а от съдействието на МВР, социалните служби и общинските ръководства, за да се обхванат повече деца в детските градини и училищата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети