Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 4 януари децата от 1 до 4 клас се връщат в училище, отварят градините и яслите

Общество

От 4 януари децата от 1 до 4 клас се връщат в училище, отварят градините и яслите

Снимка:

Ресторанти, спортни зали и молове остават затворени

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на НОЩ. 2575 са излекувани за последното денонощие, добави министърът. Категорично не сме доволни от тези данни. Не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим.

Ресторанти, спортни зали и молове остават затворени

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали ще останат затворени също до 31 януари. Изключение ще са и местата за хранене към хотелите, които ще могат да се ползват от 22 декември. Те ще бъдат отворени, но само за гости и при спазване на вечерен час. Те ще бъдат строго следени и ще трябва да има ясен график за хранене. Детските градини, яслите и учениците от 1 до 4 клас ще се върнат след ваканцията на 4 януари 2021 г.  Забраните за моловете също остават, с изключение на банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министърът. Това са мерките, които предлагаме. Смятаме, че те ще продължат да дават ефекта, който ние търсим, подчерта още той. Вчера здравният министър и Националният оперативен щаб предложиха действащите към момента ограничения, въведени заради пандемията у нас, да останат в сила до края на януари.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония. По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц. Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“. За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%.

До края на годината очакваме да има първи имунизации срещу COVID-19 в страната, потвърди отново доц. Кунчев.

„Подготовката за имунизация срещу COVID-19 е в пълен ход във всички РЗИ. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти ЕК да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа“, допълни той.

Мутафчийски: Трябва да продължим с мерките, въпреки последниците върху икономиката и образованието

Генерал Венцислав Мутафчийски допълни, че заболеваемостта в София е двойно по-малка, не стои така въпросът обаче със смъртността и реанимационните легла. „Трябва да продължим с мерките, въпреки последниците върху икономиката и образованието. НОЩ винаги сме сподяли филофосия да има по-малко заболели и починали, за да може повече хора да се ваксинират“, каза Мутафчийски. „Трябва да бъдем по-мотивирани, за да сме здрави и да си сложим ваксината. Да спрем тази агония в икономиката, в училище , в болниците и в психиката на хората. Призовавам хората и колегите да се запознаят и се ваксинират“, каза още той.   

Министър Вълчев: Важното е по-малките ученици да се върнат в класните стаи

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че от образователна гледна точка е много важно по-малките ученици да се върнат в класните стаи, има възможност родителите да задържат децата си у дома, като подадат заявление - към момента имаме подадени 1000 заявления, коментира Вълчев. 5-12 клас е разумно да останат поне още седмица в електронна среда, тъй като резултатите са крехки, още не е ясно дали те ще се обучават със сигурност до края на янурари в електронна среда. За 1-4 клас вероятно ще кажем да не провеждат дейности по интереси. Смятаме, че през пролетта обстановката ще е по-дорба за осъществване на присъствен учебен процес. По усмотрение на отделните училища - при недостиг на учители или много заболели, ще има възможност училищата да избират дали да преминат изцяло към дистанционно обучение, уточни той. Разумното е до 12 клас да останат поне още една седмица в електронна среда. Всяка седмица следим ситуацията. Това не значи, че до края на януари ще бъдат на електронно обучение, отбеляза Вълчев. Попитан дали университетите остават затворени до 31-ви януари 2021 г., Вълчев каза, че това решение ще бъде взето утре, а по отношение на практиките на учениците от професионалните гимназии, той коментира, че разполагат с буфер от време и това ще бъде уточнено.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че следят ситуацията и при необходимост ще преразгледат мерките.

„Винаги съм Ви казвал, че следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги може да коригираме позицията си. В ситуацията, в която се намираме, към момента и наблюдавайки какво се случва по телевизиите и в социалните мрежи, притесненията на хората са за затворените ресторанти, нощни заведения, изказвания на тези асоциации. Това не е проблемът, който трябва да ни притеснява. Проблемът, който трябва да ни притеснява, и който взимаме с изключително голяма трудност и дори емоция, с болка в сърцето, е затварянето на детските градини, училищата, спортистите. Образованието и спортът са двата стълба в нашето общество, които дават една здрава нация, една умна нация“, подчерта той и каза, че благодарение на образованието и спорта нашите деца печелят олимпиади по математика, физика, прочути сме с деца, които печелят международни олимпиади. Същото е и при спортистите.

„Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени. Най-големият проблем за един спортист са контузиите. В момента МЗ се явява като контузия на българските спортисти. Тези решения за затваряне се взимат много трудно. В тази посока ние сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Но сме наясно, че за да печелят децата олимпиади и, за да побеждават българските спортисти трябва да са здрави и именно това ни води във вземането на решенията“, каза още министърът.  

Министърът на образованиетоМинистърът на образованието


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още