Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Удрянето на шамар – най-разпространеното възпитателно средство в България

Общество

Удрянето на шамар – най-разпространеното възпитателно средство в България

Удрянето на шамар – най-разпространеното възпитателно средство в България - Tribune.bg
Снимка:

88% от родителите осъзнават, че шамарите не са ефективни, но голяма част от тях ги прилагат

Удрянето на шамар е най-разпространеното възпитателно средство в България, показва проучване. Общо 88% от родителите осъзнават, че шамарите не са ефективни, но все пак голяма част от тях ги прилагат. Това е изводът на национално представително проучване на агенция „Ноема“ по поръчка на Националната мрежа за децата. В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители и деца. Изследването представя и сравнителна информация с данните от проучване, направено преди пет години от агенция ЕСТАТ.

Около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики върху децата си, дори само един път. Сред възпитатлните методи са изолация в стая, ненамеса при опасност от нараняване и причиняване на дискомфорт чрез стоене в неудобна поза. Около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание.

Кои са основните причини да посегнем на децата си?

„Най-често родителите използват телесни наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение“, коментира Славянка Иванова, която представи проучването.

Все повече родители осъзнават вредните последици и съответно оценяват негативно прилагането на телесни наказания и други травмиращи практики.

Важно е да се отбележи, че участниците в проучването възприемат като по-травмиращи и по-срамни "възпитателните" методи, които причиняват емоционални щети на децата - обиди, постоянно крещене, омаловажаване и подценяване.

Децата са подложени на тормоз и в училище

41% от родителите споделят, че децата им са потърпевши от вербално насилие; 22% - свидетелстват за телесно наказание като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

Преди 5 г. агресията между подрастващите изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност от родителите, заедно с разпространението и злоупотребата с вещества като алкохол, цигари, наркотици, опасността от инциденти и катастрофи, и лошата приятелска среда.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Мина Много краен и жесток начин за възпитание
09.10.2018 17:19 / Отговор
Ива Абсолютно краен метод. Да учиш детето си да не се бие, докато му удряш шамар е абсолютно същото като да го порицаваш, че не трябва да пуши и колко вреден е никотинът за здравето, докато държиш цигара в ръката си.
09.10.2018 17:33
Милана Велева Трябва да знаем, че отговорността от нашите действия не е временна и няма да се размине само с няколко минути до забравянето на шамара. Подобен начин на възпитание оставя траен отпечатък в съзнанието на децата и независимо колко годишно е детето, в неговото съзнание шамарите ще останат като ежедневие. Няма гаранция, че то не би ги приложило спрямо друг на по-късен етап от живота си.
09.10.2018 17:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати