Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Улеснение: Електронните рецепти влязоха в сила

Общество

Улеснение: Електронните рецепти влязоха в сила

Снимка:

Не всички аптеки обаче са готови да се включат в системата на този етап

Старт на електронните рецепти у нас. Модулът за работа, който трябваше да изготви Министерството на здравеопазването вече е готов. 

Той бе представен от зам. – министър Жени Начева в столична аптека.

Зам.- министър Жени НачеваЗам.- министър Жени Начева

От кабинет на личен лекар беше изпратена и първата електронна рецепта, която ще бъде в улеснение на пациентите.

"Държавата обеща на 18 декември да има електронна рецепта и това вече е факт. Двете наредби, които уреждат това, са обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила от днес", каза Начева.

До момента обаче са обхванати 5 аптечни вериги. Причината е, че се изисква време софтуерните компании, които поддържат кабинетите на семейните лекари и на аптеките да инсталират системата. Затова активни остават и хартиените рецепти.

Единствените случаи, когато електронна рецепта ще може да се издава без преглед, е когато пациентът е с COVID-19 или ще бъде приет в болнично заведение.

За улеснение на пациентите, здравното министерство е подготвило стикери, които ще бъдат залепени в лабораториите, аптеките, ДКЦ-ата и кабинетите на джипитата, които вече работят с електронна рецепта.

Начинът за идентификация ще бъде или с QR номер на амбулаторния лист, към който е издадена рецептата или чрез ЕГН и дата на издаване на рецептата, уточниха от информационно обслужване.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още