Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. УМБАЛ „Света Анна“ в София: Ковид леглата са запълнени на 85%

Общество

УМБАЛ „Света Анна“ в София: Ковид леглата са запълнени на 85%

Снимка:

„Към момента в УМБАЛ „Света Анна“ в София има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в Ковид клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Предполагам, че до обяд ще бъдат запълнени“, пред БНТ изп. директор на УМБАЛ „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков.

В последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко, добави той.

В УМБАЛ „Света Анна“ над 50% от легловия фонд е определен за Ковид и в момента е запълнен на 85%.

„Големият брой болни с COVID, които постъпват в големите болници като „Пирогов“, „Света Анна“ и ВМА означава, че се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции, защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и Ковид болните. Тези екипи не бива да се смесват. Натискът е не само за Ковид легла, а изобщо за дейността на болниците като цяло, затруднява се организационната дейност“, обясни д-р Славчо Близнаков.

Заповедта на РЗИ не е за всички планови операции, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки. Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ, увери той.

За момента болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните. Досега епидемията в България се управлява много разумно, смята д-р Близнаков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема