Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. УМБАЛ в Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкоболести

Общество

УМБАЛ в Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкоболести

УМБАЛ в Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкоболести - Tribune.bg
Снимка:

От днес УМБАЛ " Проф д-р Стоян Киркович " в Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкологични заболявания - рак на дебелото черво и ректума, рак на белия дроб, рак на млечната жлеза. Такива диагностични изследвания ще се провеждат и при пациенти започнали лечение, но ефекта от това е липса на отговор от терапията или прогресиране на заболяването.

Научният напредък при изучаването на онкологичните заболявания през последните години доведе до утвърждаването на нови вид лечение - т.нар прицелна терапия. Тази терапия предоставя възможност на лекарите да определят лекарства, които са насочени директно към съществуващите в организма ракови клетки, без да увреждат здравите му структури. Прицелната терапия е индивидуализирано лечение, съобразено с нарушените функции на редица гени, разположени в туморната тъкан.

Определянето на необходимостта от лекарства, с които ще се лекува пациентът с онкологично заболяване ще допринесе до значително намаляване или избягване на страничните ефекти от прилаганите до момента цитостатици. Съществуват множество клинични резултати, показващи ползата и ефективността на това лечение. Всичко това е възможно само, ако преди започване на лечението се направят генетични изследвания от тумора тъкан или от кръв при всеки конкретен болен. Получените в резултат на това резултати могат да определят лекарството за всеки конкретен пациент. 

Подробна информация може да се намери на електронната страница на лечебното заведение. Всеки работен ден от 8.30ч до 16ч на телефон 042 698502 може да се заяви изследването.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати