Уникален козунак няма как да е 2 лв., нормално е 500 гр да струва 20-30 лв.
Притеснително е, ако козунаците нямат етикет в хранителните вериги, подчерта Николай Немигенчев
да струва 20-30 лв.“, заяви пред Bulgaria ON AIR Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна.
Да си направиш козунак не е толкова лесно, отнема около 4 часа в домашни условия. Най-важно е месенето, но с мискер става по-добре, коментира Немигенчев.
„Хубаво е помещението да е топло. Ползвайте суха мая, с която сте работили преди това. Втасва 1-2 часа“, добави експертът.
„Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен“, обясни той.
По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.
Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/unikalen-kozunak-nyama-kak-da-/