Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Уникално: Бебе се роди седалищно в коридора на болницата в Сливен

Общество

Уникално: Бебе се роди седалищно в коридора на болницата в Сливен

Уникално: Бебе се роди седалищно в коридора на болницата в Сливен - Tribune.bg
Снимка:

Жена на 26 години от Ямбол роди бебе със седалищно предлежание на коридора на Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, съобщиха от областната болница. Според началника на отделението д-р Тодор Суванков случаят е уникален.

„Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала и подходящи условия, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция, при над 90 процента от случаите, раждането се извършва с планирано секцио“, каза д-р Суванков.  

Родилката е транспортирана до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21:30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация.

„Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, каза д-р Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете.

„Със сигурност д-р Плачкова е спасила един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и оттам - с възможни рискове за майката“, каза д-р Суванков.

Бебето се е родило 3 080 гр. Момченцето и майката са добре, вече са изписани. 

Д-р Стефка Плачкова работи в Центъра за спешна медицинска помощ и в Отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Имала е много случаи на раждания извън болницата, като част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен благодари на д-р Плачкова за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети