Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ураганен вятър и висока лавинна опасност при Седемте рилски езера

Общество

Ураганен вятър и висока лавинна опасност при Седемте рилски езера

Ураганен вятър и висока лавинна опасност при Седемте рилски езера - Tribune.bg
Снимка:

За ураганен вятър и за висока лавинна опасност на Седемте рилски езера предупреждават планинските спасители. Вятърът е толкова силен, че трети ден не работи седалковият лифт до хижа „Рилски езера“. По циркуса са само отделни скиори и любители на екстремни спускания.

Вятърът е южен и това създава голяма лавинна опасност по циркуса, каза Божидар Джокин от спасителния отряд в Дупница пред БНР:

„Сняг има доста, но сега с този топъл южен вятър стяга снега и е омекнал, така че има опасност и от лавини. Самият сняг натежава, така че трябва да се избягват преходите във високата част, натежава снега и духането на южните ветрове натежава снегът, което дава предпоставка за свличане дори и от само себе си, без човешка намеса

След 2 януари Спасителната служба - Дупница ще има постоянно дежурство на Седемте езера - дотогава ще бъде подписан и договорът с БЧК по организацията и обезпечаването на дежурния екип.

Дотогова се реагира само при подаден сигнал за инцидент или бедстващи в планината. През Коледните празници такива не е имало.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати