Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Безводието в Своге: Увеличава се леко дебитът на водоизточника, който захранва града и близките села

Общество

Безводието в Своге: Увеличава се леко дебитът на водоизточника, който захранва града и близките села

Безводието в Своге: Увеличава се леко дебитът на водоизточника, който захранва града и близките села - Tribune.bg

Наблюдава се известно увеличение на дебита на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села. Към 07:35 часа е бил 54,72 л/сек. литър в секунда, съобщиха от ВиК София Област.

Дружеството работи по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге.

Също днес ще започне и изграждането на нов сондаж, след като беше проведена среща с хидролози и беше уточнено мястото, информират от дружеството.

„Близо 100 хиляди литра питейна вода за община Своге са освободени от Държавния резерв. Първите количества вода са пристигнали вчера късно вечерта“, съобщи заместник-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов, цитиран от БНР.

Той уточни, че сондажите ще бъдат изградени в коритото на река Искрецка в района зад фабриката за картонени опаковки в Своге.

„В 10 часа управителят на ВиК - район София господин Иван Иванов е поканил хидролог. Ние сме подготвили, заедно с тях, разбира се, общинско място за изграждане на два шахтови кладенеца, които се надявам в рамките на деня да бъдат изградени и се надявам да има достатъчно количество вода, за да може да подпомогне системата", обясни инж. Валентин Михайлов.

„Търсят се начини да бъде пренасочена вода към река Искрецка, която внезапно пресъхна и остави над 12 хиляди души в община Своге без вода. Един от вариантите е водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена и оттам - в каптажа на село Искрец. Надяваме се да даде резултат! Очакваме такъв до един-два дни. Има един друг резервен вариант, който хидробиолозите ще изследват – да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина около 200 км.“, обяви директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

Заместник-кметът на община Своге Илия Богданов призова държавата да действа бързо, за да не се допусне хуманитарна криза:

„Защото не е само питейната вода, която ние ще осигурим, тя е необходима, но недостатъчна, защото след няколко дни ще прерасне в тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н.“

Не е пресъхнала реката в Своге, а е пресъхнал Искрецкия карстов извор, от който се захранват Своге и близките села. Това заяви пред БНТ Мария Златкова - геолог и спелеолог.

„Искрецката река не е пресъхнала, тя образува две по-малки рекички - река Козле и Брезенската река. Те се вливат в село Искрец, а след това и в река Искър. Пресъхва карстовия извор, който се намира на Брезенска река, който е пресъхвал и друг път. Разликата между предишните пресъхвания и сегашното е дебита“, обясни Златкова.

Тя уточни, че предишните пресъхвания са били при пълноводие през пролетта - през 1977, 1980 и 1981 година. Като по време на Свогенското земетресение през 1980 г. за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебитът е бил много голям.

„По максимален дебит този карстов извор е най-големият в България, който достига до 33-34 хиляди литра в секунда. Именно при един голям дебит водата успява да пробие създалата се подземна тапа в карстовата кухина в пещерата. А сега при маловодие при 250-300 литра в секунда трябва да се акумулира достатъчно енергия, т.е. да се натрупа достатъчно вода, за да успее да пробие“, подчерта Златкова.

Според нея, въпрос на време е да се разреши проблемът - най-вероятно до седмица, когато водата ще излезе и то с много по-голям дебит.

Иво Димов - заместник-председател на НСОРБ и кмет на Димитровград, заяви, че проблемът с водата е много сериозен в цяла България и скандалното е не толкова инцидентните липси на вода или намаляването на питейната вода, колкото, че ВиК дружествата губят големи количества вода в населените места - между 62 и 90%. Той уточни, че сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините.

„Преди няколко години бяха създадени т. нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение и да решават конкретни проблеми. Проблемите се решават от съответния ВиК оператор, който прави, образно казано, каквото си иска. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябва да връщаме милиони и милиарди средства, и то защото бенефициенти бяха ВиК операторите“, каза Димов.

Той допълни, че през първия програмен период, когато бенефициент са били общините, проблемът е бил нищожен - усвоиха се тези средства, рехабилитираха се десетки хиляди км водопреносна мрежа. „А във втория програмен период това не се случи и най-вероятно скоро няма да се случи“, обясни Димов.

Молитва за вода и избавление от бедствието, причинено от пресъхването на река Искрецка, беше отправена от манастир „Успение Богородично“ в село Искрец.

В деня, в който православната църква прославя успението на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, в манастира беше отслужена света литургия. Службата започна в 8 часа, а от храма отправиха покана към всички вярващи за обща молитва пред иконата на Пресвета Богородица.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети