Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Увеличаване на жп и водния транспорт може да облекчат трафика между България и Турция

Общество

Увеличаване на жп и водния транспорт може да облекчат трафика между България и Турция

Увеличаване на жп и водния транспорт може да облекчат трафика между България и Турция - Tribune.bg
МТ

България и Турция предприеха много сериозни мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик през граничните пунктове. Тези усилия ще продължат, но ще се търсят и алтернативи, свързани с железопътния и водния транспорт на стоки и товари. Целта е броят на опериращите интермодални влака да се увеличи от 7 до 22. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу, предават от транспортното ведомство.

До 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони при пункта Капитан Андреево, което също ще облекчи преминаването, каза вицепремиерът.

„След Ковид кризата и възстановяването на световната икономика, както и в резултат на войната в Украйна, всички товарни и логистични потоци се насочиха по направлението в нашия регион. В тази връзка, с турския ми колега се обединихме, че трябва да работим много по-сериозно за развитие на алтернативите, свързани с железопътния и водния транспорт“, коментира вицепремиерът. По думите му, за 10-те месеца на 2022 г. в митниците на Капитан Андреево и Лесово са обработени над 100 00 товарни автомобила повече, спрямо същия период на миналата година.

Двамата министри обсъдиха  възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Турция по линията Ямбол – Лесово – турска граница. „В областта на интермодалните превози вече имаме голям напредък - около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината“, посочи Христо Алексиев.

Турската страна неколкократно благодари на представителите на българската държава за положените усилия и видимите резултати за облекчаване режима на преминаване на граничните пунктове в последните няколко месеца.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети