Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Увеличават Covid леглата в София, всяка минута ще бъдат координирани свободните места в болниците

Общество

Увеличават Covid леглата в София, всяка минута ще бъдат координирани свободните места в болниците

Снимка:

„Имаме готовност да поемем удара“, каза Данчо Пенчев

„Увеличение на леглата в болниците ще има – както за леки случаи, така и за интензивни. Тенденцията е леглата, които ще бъдат отделени за COVID пациенти, да са около 30% от общия брой легла, които имат лечебните заведения“. Това каза пред журналисти директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след срещата с директорите на болници.

По думите му предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал. Плановият прием в столицата за момента няма да се спира. Вариантът за „зелен сертификат“ в болниците не е обсъждан на този етап, допълни Пенчев.

На територията на София над 51% от медицинския персонал е ваксиниран и голяма част от тях са преболедували, разясни той. 

Здравните власти работят и по изготвяне на нови мерки, които ще важат за цялата страна.

В София има електронна платформа, която се обновяваше на 3 часа за свободни легла.

„Днес се реши за всеки пациент независимо дали е с тежка или лека форма на лечение да бъде нанасяно автоматично в системата и така да не се натоварват линейките на Бърза помощ“, обясни д-р Пенчев.

Болниците са много натоварени, координират се всяка минута свободните легла, така че според СРЗИ в близките дни се очаква да няма напрежение. 

„Имаме готовност да поемем удара“, увери Пенчев.

Днес следобед на специален брифинг служебният здравен министър ще обяви противоепидемичните мерки, които ще се предприемат.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема