Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив

Общество

Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив

Снимка:

Прокуратурата се е самосезирала по случая

Уволнение очаква всички, които са проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които ползват социални услуги, обеща пред медиите заместник-кметът по социални дейности в община Пловдив Анести Тимчев.

Той поясни, че в момента се изчаква резултата от проверката в Центъра за настаняване от семеен тип в комплекса „Св. Георги“ и обеща да наложи най-тежкото наказание на виновните.

„Ще бъдем безкомпромисни - категорично и веднага", ангажира се Тимчев. Сутринта той е провел съвещание с всички работещи в Комплекса за социални услуги /КСУ/  „Св. Георги“ и е подчертал, че подобно поведение ще бъде много строго наказвано.

"Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение. Аз самият, край моите родители, се докоснах до тези проблеми. Няма да толерираме ръководители или изпълнители, които не се съобразяват с основните човешки изисквания", категоричен е Тимчев. Той признава, че хората, които са вършили грубости, не са идентифицирани и призова имената им да бъдат назовани, за да се вземат спешни мерки. 

"Лично бях на проверка в този дом и ще продължа да проверявам дейността там. Лично ще направя проверка на всяка социална услуга и ще разговарям с всеки човек, който я осъществява, това е поръката на кмета Здравко Димитров", подчерта Анести Тимчев. Ясно е, че заплатите на социалните служители - болногледачи и социални работници, са много ниски, но това не е оправдание, смята заместник-кметът, защото има различни европейски програми, по които тези служители могат да бъдат обучавани и подкрепяни. 

Въпросните центрове от семеен тип за хора с деменция в КСУ "Св. Георги" са два и в тях пребивават общо 30 възрастни - по 15 във всеки дом. За тях се грижат общо 24 души - по 13 във всеки център.

"От тях 14 са болногледачите, а останалите са лекари, хигиенисти и социални работници. На смяна работели по двама болногледачи в център", съобщи шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева. По думите ѝ, шефката на въпросния център, в който е документиран скандалният случай, в момента е в планиран отпуск. Тя обаче твърдяла, че не е имала представа за случилото се.

Веднага след сигнала социалният министър Деница Сачева е възложила проверка. Докладът е почти готов и ще бъде предоставен на Районната прокуратура.

Директорът на Общинската дирекция "Социално подпомагане" Надя Танева апелира към всички, които се натъкнат на такива нечовешки действия на служители, да се обръщат към Община Пловдив и Дирекция "Социално подпомагане".  Районната прокуратура в града под тепетата вече съобщи, че се е самосезирала по случая


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема