Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Банско започна масовото тестване за COVID-19

Общество

В Банско започна масовото тестване за COVID-19

В Банско започна масовото тестване за COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Първи се тестваха рентгенолозите от Разлог, след тях служителите на Спешната помощ и полицията

В Банско започна тестването населението с осигурените над 4 000 теста. Първи се тестваха рентгенолозите от Разлог, след тях служителите на Спешната помощ и полицията. По график следват жителите на курортния град от рисковите групи, предаде БГНЕС.

„Това са най-рисковите групи, които още от самото начало – от въвеждането на извънредното положение, а впоследствие и през карантинния период, бяха в непосредствен контакт с хора, включително и с болни, преминали през стадий на заболяването. Малко промяна въведохме, защото бяхме уверени от здравните служби, че трябва да преминат най-напред рентгенолозите от МБАЛ-Разлог, след това медиците от Спешния център и служителите на полицейското управление”, каза кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му с тестовете, които са получени в Банско, ще могат да се изследват повече от половината от жителите на общината.

„Доколкото имам информация, около 15-20 минути са необходими за тестването на един човек, това означава приблизително по 4-5 души за един час. Ще работят два екипа“, добави Кадев.

Графикът вече е изготвен, всеки знае кога е часът му за тестване. Органите на МВР и общинските власти следят за реда на изследваните, за да няма струпване на хора.

Тестването, започнало в 11 часа навръх Цветница, може да продължи и месец.

„Тестовете за община Банско са повече от 4000. Има откази от хора, които казват, че не виждат необходимост от това, тъй като не са били в допир със заразени. Всичко е доброволно в крайна сметка“, завърши кметът на Банско.

„Това изследване се прави с цел статистика, за да видим колко хора в Банско са срещали вируса. Около 50-60 души на ден вероятно ще бъдат тествани. Има технично време от около 15 минути и между тестовете. На място ще бъдат съобщавани резултати. Ако в момента има положителен тест – бегом вкъщи под карантина, изолацията му ще стане с бърза помощ или личен автомобил“, изрази се д-р Татяна Джупанова, представител на РЗИ-Разлог.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати