Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В кратко прессъобщение от МЗ обявиха: Не използваме ваксини с изтекъл срок

Общество

В кратко прессъобщение от МЗ обявиха: Не използваме ваксини с изтекъл срок

Снимка:

В кратко прессъобщение от здравното министерство решиха да обяснят за информацията, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Както медията ни съобщи, видео заснето от жена във ваксинационен пункт се вижда, че ваксината, която са искали да й сложат е с дата до септември месец. Дамата пита защо се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, като имунизиращите обесняват, че няма нищо страшно и срокът е бил удължен от Европейската агенция по лекарствата за още 6 месеца. Информацията за удължения срок до този момент не беше известна на обществеността. 

Ето какво пишат по темата и от МЗ:

При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба, това съобщават от пресцентъра на правителството.

На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при свръхниска температура.   

Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C.  

На всички флакони със срок на годност след март 2022 г. вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност.   За всички  ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване в съответствие с НАРЕДБА № 4 ОТ 16 МАЙ 2018 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 111 ОТ 2020 Г.) издадена от министъра на здравеопазването, Обн. ДВ. бр.43 от 25 май 2018г., изм. ДВ. бр.111 от 31 декември 2020 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема