Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Министерство на туризма отчитат, че резултатите за летния туристически сезон са надминали миналогодишните

Общество

В Министерство на туризма отчитат, че резултатите за летния туристически сезон са надминали миналогодишните

В Министерство на туризма отчитат, че резултатите за летния туристически сезон са надминали миналогодишните - Tribune.bg
Снимка:

Резултатите за летния туристически сезон надминаха миналогодишните. Към септември 2023 г. отчитаме 4,5 млн. регистрации, съобщи в интервю за БТА началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова.

Тя напомни, че по данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. бяха 4,4 млн.

Имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия, каза началникът на кабинета на министър Зарица Динкова.

Тя допълни, че е увеличен и броят на българските туристи и усилено се работи за достигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Великобритания и Германия.

Тя напомни, че националната статистика за периода юни-август 2023 г. отчита 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия период на 2022 г. са отчетени 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. на база на тримесечие отчитаме ръст от 8 на сто за 2023 г. спрямо 2022 г.

„Летният туристически сезон тази година стартира много добре, но през определени моменти трябваше да се справя с редица трудности, породени от независещи от нас обстоятелства и от това, че страната ни граничи с военен конфликт. Знаете, че имахме сериозни кризи, които изправиха и нас, и бизнеса пред изпитания. Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани действия между институциите и активна комуникация. Следва да бъде подчертано, че Министерството на туризма не е спряло нито за момент своята маркетингова и рекламна дейност на дестинация България на стратегическите ни пазари“, посочи Кордова.

За периода юни-август 2023 г. отчитаме увеличение от 14 на сто спрямо същия период на предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас. За септември 2023 г. на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета. За сравнение през септември 2022 г. те са били 1394, каза началникът на кабинета на министър Динкова.

Марияна Кордова посочи, че страната ни има и проблеми с хроничен характер, като този с инфраструктурата, транспортните връзки, липсата на кадри и недоброто развитие на различните видове туризъм.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети