Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В очакване на помощта: Хотелиери алармират, че не им е платено за украинските бежанци

Общество

В очакване на помощта: Хотелиери алармират, че не им е платено за украинските бежанци

В очакване на помощта: Хотелиери алармират, че не им е платено за украинските бежанци - Tribune.bg
Снимка:

Средства по Програмата не са изплащани от април и няма яснота кога това ще стане

Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото, още не са получи помощта от държавата, алармира bTV.

Средства по Програмата не са изплащани от април и няма яснота кога това ще стане.

В база в Слънчев бряг са останали 350 украински бежанци. Хората казват, че за момента няма да се върнат, защото продължава да е страшно и не е безопасно. 

„Подадохме ръка, оставихме тези хора за активния сезон, отменихме резервации, които имахме, за да останат хората и всичко да бъде наред, но не сме очаквали, че забавянето ще бъде толкова дълго”, обясни Елена Андонова, която е хотелиер.

„Плащаме заплати, имаме да плащаме наеми, имаме да плащаме на доставчици, ток, вода - всички разходи, които са ни са събрали. Хората разбират, че сме в много трудно положение. Питат: „Защо държавата не ни помага?" Какво да им отговорим ние?“, коментира Деси Николчева – хотелиер.

По официални данни украинските бежанци у нас са около 85 000, от тях близо ⅓  са настанени в държавни, общински и частни бази.

„Над 13 000 са в област Бургас. В хотели са настанени около 10-11 000. Които са приели граждани по програмите на 10 лв., им се разнася кетъринг, който е съвсем базово изхранване към момента. Тези, които са по програма 15 лв. с изхранване, там нямаме ангажимент”, каза Пламен Янев - зам.-областен управител на Бургас.

От областната управа уверяват, че за изхранване пари са осигурени до края на август. Другите зависят от Министерския съвет. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати