Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В „Пирогов“ бесни на Кацаров, лекарите писали, че лежи, за да не плаща скъпи изследвания

Общество

В „Пирогов“ бесни на Кацаров, лекарите писали, че лежи, за да не плаща скъпи изследвания

Снимка:

Служебният министър, който има НПО за съдене на лекари, се „отблагодарява“ с клевети към лекуващите го и уволнение на шефа им

„Искаме оставката на Петко Салчев, защото той си позволява, след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“, заяви отстраненият шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Лекарите и персоналът на спешната болница са обидени от твърденията за фиктивни диагнози, с цел източване на Здравната каса, каквито отправиха ръководствата на НЗОК и на министерството.

„Афектиран съм малко, виждам какво се случва. Колегите са меко казано бесни. Министърът е председател на НПО, който дойде в министерството със своите хора и започна да прави проверки в големите структуроопределящи болници“, заяви той.

Проф. Балтов съобщи, че днес ще внесат възражение по обвиненията. Той разказа, че новият член на борда на директорите е искал епикризите от всички протоколи за последните 5 г. на съвета на директорите.

„Аз изключително учуден казах: Вижте какво, това е невъзможно, няма как да ви дам копие от всички протоколи на съвета на директорите за последните 5 г., това е търговска тайна“, каза проф. Балтов. Според него този човек е „къртица“ на министъра и зам.-министъра.

„Харчовете по време на пандемията от Ковид, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина", каза Балтов.

По думите му стойността за клиничната пътека за пациент с Ковид е 1200 лв., а се оказва, че всъщност 4000 лв. струва лечението при средно тежки състояния.

Началникът на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов“ доц. Петър Атанасов опроверга служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който в четвъртък се обяви за един от 400-те пациенти, за които НЗОК била доказала, че са с фалшиви диагнози от държавната болница. Доц. Атанасов в ефира на БНТ показа епикризата на Кацаров и обясни, че той наистина има две „пролежавания“ в болницата. И второто, за което министърът говори, е от януари тази година. Атанасов призна, че лично е лекувал Кацаров и посочи, че като лекар и като адвокат, който доскоро е оглавявал НПО, занимаващо се със съдене на лекари, Кацаров би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. Цирозата е само заглавие на пътеката.

„Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която минава и заминава, обясни Атанасов. През януари Кацаров, който веднъж е лежал в „Пирогов“ с ковид през ноември 2020 г., е бил втори път в болницата заради пост-ковид. Тогава той е бил хоспитализиран само на хартия, за да не плаща за скъпите изследвания, които са му правени. Кацаров е настоял да не спи в болницата, но е чекирал личната си карта. Правен му е скенер, както и други изследвания. Това потвърдиха и различни медици пред Нова тв. Стана ясно, че Кацаров се е чекирал с личната си карта в болницата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още