Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В понеделник става ясно решението за употребата на ваксината на „Янсен“ у нас

Общество

В понеделник става ясно решението за употребата на ваксината на „Янсен“ у нас

Снимка:

От 30 април до 10 май ще има отворени зелените коридори за ваксинация

„Ползите от ваксината на „Янсен“ са повече от рисковете“, това е заключението на  здравните власти у нас. Все пак категоричното решение дали препаратът може да бъде прилаган ще бъде взето в понеделник, когато ще има решение на ЕМА, Агенция по храни лекарства на САЩ и единна позиция на ЕС.

До тогава дозите, които са пристигнали у нас, остават на склад. Това казаха пред медиите главният здравен инспектор проф. Ангел Кунчев и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. 

„Единият вариант е да има внимание към жени под 60 г., особено за тези, които са със затлъстяване, пушат, приемат контрацептиви или в миналото са с различни случаи на съсиреци. Другият е да се пусне и да се работи с нея без ограничения“, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Иска ни се да не се получи това, което стана при „АстраЗенека“, а да има единно европейско решение и практиката за „Янсен“ да е еднаква. Ако успеем да го постигнем – добре. Ако не – ние ще вземем нашето решение така или иначе“, допълни Кунчев.

В рамките на 10 дни – от 30 април до 10 май- ще бъдат отворени зелените коридори за ваксинация. В понеделник всяко едно РЗИ ще обяви и после данните ще бъдат обобщени, подчерта Кунчев. Това няма да е пречка пред личните лекари да правят имунизации, ако имат желание. „Ваксините, които ще се употребяват са Пфайзер, Модерна и АстраЗенека за тези, на които им предстои втора игла“.

Красимир Гигов обяви още след 10 май всеки ще може да се запише и да получи желаната от него ваксина, тъй като тогава се очаква да има необходимите количества от всички одобрени и налични у нас препарати.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още