Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Сандански: Ваксинирали и човек от семейството на директора на болницата

Общество

В Сандански: Ваксинирали и човек от семейството на директора на болницата

Снимка:

Ако бях принципал на болницата, то още днес управителят щеше да бъде освободен, каза здравният министър

Проверката на случая в Сандански, където бяха ваксинирани срещу COVID общински съветници, е приключила, съобщи здравният министър здравният министър проф. Костадин Ангелов. Установено било, че е ваксинирано и лице от семейството на директора на болницата в града. Освен това станало ясно, че останалите ваксини е можело да бъдат преразпределени за други медицински лица, а не да се поставят на външни лица.

„Считам, че изпълнителният директор на болницата, не е спазил ваксинационният план. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма правомощия там. Ако бях принципал на болницата, то още днес управителят щеше да бъде освободен“, посочи министър Ангелов.

Той коментира и идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция. Още много е рано да говорим за такъв тип документ, който да е свързан с някакъв вид права на европейските граждани. Аз твърдо вярвам в свободното движение на граждани и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничения, посочи здравният министър.

От понеделник стартираме ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, заяви министърът. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап.

В Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители и на ползватели в домове за възрастни хора, съобщи още Ангелов и добави: Двете фази на ваксиниране ще вървят синхронно.

Както вече стана ясно някои практически занятия за ученици от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възстановени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена утре – петък, 15 януари. Ще бъде възстановен плановият прием и лечебна дейност, като задължително за прием е тест за коронавирус.

Държим на два стълба в държавата – образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока, каза още Костадин Ангелов.

Здравният министър подчерта, че всеки човек, който е здрав може да бъде ваксиниран. Колективният имунитет, който трябва да достигнем, не може да се случи без ваксина.  


Коментари (1)

Жижи Е, голяма работа! Нали целта е да се ваксинират хората! Излишна тема на разговор!
14.01.2021 23:18 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още