Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Шумен: Спасиха четири бебета, родени под килограм

Общество

В Шумен: Спасиха четири бебета, родени под килограм

В Шумен: Спасиха четири бебета, родени под килограм - Tribune.bg
Снимка:

Четири бебета, родени с тегло под 1 килограм, са спасени от лекарите в Неонатологично отделение на Шуменската болница.

„Едва 700 грама...Това детенце направи една година календарна възраст – родителите го отглеждат с много любов“, разказва д-р Лиляна Куздова. След това детенце има още 3 деца, родени с тегло между 700 и 890 града – също децата са живи и се развиват добре. Това са много малки като пациенти, но изискват невероятен ресурс, допълва тя.

Статистиката показва, че почти всяко 10-то бебе, проплакало в региона, минава през отделението. Тежките случаи пък костват много време и усилия. А добрата новина е, че след много дълго чакане, вече има желаещи медици, които да бъдат неонатолози.

Само от началото на годината недоносените деца в Неонатологично отделение са 25. Те са част от близо 1000 бебета, които ежегодно идват на бял свят в болницата.

15 са малките пациенти, които идват за лечение от други лечебни заведения. В отделението често посрещат деца с екстремно ниско тегло, но с желание за живот.

В момента се търси възможност за оборудване на специална зала за кенгуру грижа. Това е метод, при който недоносените бебета и майките са в постояннен контакт и показателите на детето се подобряват.

"Все повече се популяризира този метод в страната и в цял свят. При нас обсъждаме подходящо помещение, това е единствената пречка. Ще бъде оборудвано със специален стол за майката, която тя удобно да прекарва поне по 2 часа с детето си", радва се д-р Лиляна Куздова.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати