Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В София откриха паметник на защитника на България - американският президент Удроу Уилсън

Общество

В София откриха паметник на защитника на България - американският президент Удроу Уилсън

Снимка:

В историческия център на столицата бе открит бюст-паметник на американския президент Удроу Уилсън.

Инициатори на идеята са Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България като израз на признателност за решаващата му намеса за запазване целостта на България след Първата световна война. Териториалните претенции на съседни страни към България през 1919 г. са огромни и под въпрос е било поставено съществуването ни като суверенна държава. Известно е категоричното заявление на президента Уилсън, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на самостоятелна държава. Постъпката му е основната причина той да стане Нобелов лауреат за мир през 1919 г.

Паметникът на Уилсън е по проект на известния скулптор Георги Чапкънов. На откриването присъстваха представители на българския политически и интелектуален елит – президентът Георги Първанов, Стоян Денчев, Тодор Чобанов, Ясен Тодоров, главният прокурор Иван Гешев и други представители на съдебната власт.

ПРБПРБ

Първият паметник на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън, наричан още „Спасителят на България“ е издигнат в Свети Влас през август миналата година от фондация „Българска памет - братя Диневи“ със съдействието на Атлантическия клуб в България. Автор на този монумент е скулпторът Петко Йорданов.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема