Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Усложнена обстановка: Трън е в бедствено положение, река Искър излезе от коритото си

Общество

Усложнена обстановка: Трън е в бедствено положение, река Искър излезе от коритото си

Усложнена обстановка: Трън е в бедствено положение, река Искър излезе от коритото си - Tribune.bg
Снимка:

Перник и Радомир са в частично бедствено положение

В община Трън е обявено бедствено положение, след като река Ерма повиши нивото си и причини наводнения. Частично бедствено положение е обявено от 12 часа днес и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР.

Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора. Най- критичната ситуация в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци, каза кметът Станислав Владимиров: „В град Батановци, махала „Андрейна”, там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля“.

Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение.Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

„Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала.

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най-критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза комисар Борисов.

В Радомир също обявиха частично бедствено положение. То ще е в сила 7 дни, съобщава БНР. В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи, каза кметът Пламен Алексиев.

кв. Курило в Нови Искър кв. Курило в Нови Искър

Под вода са крайни столични квартали, изпускат три язовира

Река Искър излезе от коритото си в участъка между Нови Искър и Курило и причини наводнения в крайните райони на София. Високо ниво на реката заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици. Хора са преживели кошмар, след като докато пътували с колите си са били залети от високите води на реката. "Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и за изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", каза Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община пред БНТ. По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър и в кв. "Кумарица". По данни от Столична община към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Те са в Требич, Мировяне и село Житен. Там се извършва отводняване и се изграждат защитни диги, където е необходимо. Евакуирани са и обитателите на една от къщите в Нови Искър, казаха от общината. От Столична община уверяват, че по разпореждане на Фандъкова непрекъснато се следят нивата на реките и язовирите на територията на общината. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири Суходол 2, Иваняне и Мрамор.

Изпускат контролирано язовир Студена

Заради обилните валежи контролирано се изпуска и язовир „Студена“. На 6000 л/сек. е увеличено от 12 часа днес водното количество, изпускано от язовира, съобщи изпълнителният директор на "ВиК" - Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход - 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2000 - 3000 л/сек. Само за последния час притокът е достигнал 12 000 л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира, посочи Иванов. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението ѝ.

Обстановката по пътищата остава усложнена. Паднали клони от дървета и камъни затрудняват на места движението на автомобилите. За момента няма данни за тежки катастрофи в страната.

Лошото време ще продължи. Предупреждение от втора степен - оранжев код, за интензивни валежи от дъжд е обявено за днес за 5 области. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд. За останалата част от страната кодът е жълт - за валежи от дъжд, а в Северозападна България - от дъжд и сняг.

кв. Курило в Нови Искър кв. Курило в Нови Искър


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети