Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В знак на протест: Фермери от Пловдивско подаряват млякото си

Общество

В знак на протест: Фермери от Пловдивско подаряват млякото си

В знак на протест: Фермери от Пловдивско подаряват млякото си - Tribune.bg
Снимка:
Фермери от Пловдивско подаряват млякото си, като единственото изискване е желаещите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки.
Причината за това решение на животновъдите е продължаващият дълго време натиск върху изкупните цени на кравето мляко и внезапният отказ на голяма мандра да изкупува млякото, въпреки подписания договор. 
 
"Ситуацията в млечното говедовъдство е ... нямам думи - не дъното, а е убийствено за всички фермери. Вече имаме реално отказани млека дори на смешната цена от 50 ст. Една от мандрите по шофьора си ни заяви, че на следващия ден млякото няма да бъде вземано - от днес за утре. И ни поставят в ъгъла, притиснати отвсякъде. Взехме решение да направим този жест - да подаряваме млека на нуждаещи се хора. Вече около 5 тона мляко сме подарили", обясни пред БНР фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско. Той е категоричен, че решението е окончателно.
 
"Това ще го правим в знак на протест, докогато бъдем чути. За нас е все едно дали ще е 50 ст. или 0 ст. Ние се чувстваме като най-пропадналата гилдия в най-пропадналата страна в света", изтъква фермерът. 
 
Според него има спекула и задкулисни игри. "Цената на млякото се срина със 100% и повече. Всяка седмица цената се смъкваше с по 5 ст. Ние не искаме да излезем на печалби, искаме да излезем на 0. Себестойността на 1 литър е около 85-90 ст.", поясни Карадамянов.
 
 По думите му хората от бранша ще си търсят правата.
 
"Надяваме се някой все пак да ни чуе. Държава няма, правителство няма, но все пак има институции, които продължават да си взимат заплатите и да извършват някаква дейност", апелира фермерът.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати