Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ваксината на Pfizer със 100% ефективност във възрастовата група 12-15 години

Общество

Ваксината на Pfizer със 100% ефективност във възрастовата група 12-15 години

Снимка:

Компанията Pfizer заяви, че ваксина ѝ срещу COVID-19 осигурява силна дългосрочна защита срещу коронавируса. Това са показали данните от проучване на късен етап /Фаза 3/. То е било проведено сред  2228 юноши на възраст от 12 до 15 години.

Серия от две дози от ваксината на Pfizer е била 100% ефективна срещу COVID-19 седем дни до повече от четири месеца след поставяне на втората доза, съобщи фармацевтичната компания.

Нежеланите ефекти са „като цяло съвместими с други клинични данни за безопасност на ваксината“, без сериозни опасения за безопасността по време на проследяването, обхващащо най-малко 6 месеца след втората доза.

Дългосрочните данни ще подкрепят планираното подаване за пълно регулаторно одобрение на ваксината в тази възрастовата група в Съединените щати и по света.

През май ваксината вече получи разрешение за спешна употреба при деца на възраст 12-15 години в САЩ. През август пък Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ даде пълно одобрение за употреба на ваксината на Pfizer/BIoNtech при лица на възраст 16 и повече години.

Според данните от Фаза 3 по време на проучването са регистрирани 30 болни от 2228 подрастващи, всички те са били от групата на получилите плацебо.  


Топ новини

виж още

Актуална тема