Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ваксината за COVID-19 у нас ще бъде безплатна и няма да е задължителна

Общество

Ваксината за COVID-19 у нас ще бъде безплатна и няма да е задължителна

Снимка:

Проф. Костадин Ангелов апелира: Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте

"България е заявила интерес към 3 от 6 ваксини. Те са сред първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност и приложимост. Ваксинацията ще става доброволно. Ще има достатъчно дози за всички уязвими групи – възрастните, хората с хронични заболявания и тези на първа линия.

Ваксината няма влиза в имунизационния календар на България. Тя ще бъде безплатна за всички български граждани", обясни министърът на здравеопазването.

По време на брифинга проф. Костадин Ангелов апелира: Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте

„Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте. Това е вредно за вас и вашето здраве, то ще доведе до тежки последици за българския народ по отношение на създаващата се антибиотична резистентност, и така ще изправим болниците пред опасност“. Това каза още на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването.

 „На територията на страната имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, достатъчно количества ремдесивир, вчера пристигнаха 4300 флакона. Днес ще заминат по всички РЗИ близо 2500 флакона, вчера заминаха близо 2000 флакона. Имаме нискомолекулярни хепарини, но ги изкупиха, защото в социалните мрежи се разпространяват терапии, рецепти, лекарства. Страхът води до грешни решения“, каза още той. 

„Днес лекарствата за бременните жени ще бъдат раздадени по аптеките. Антибиотикът не лекува коронавирус, той се назначава от лекар ако имаме усложнение. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия, предупреди министърът. В болниците имаме достатъчно количества медикаменти, лични предпазни средства“, каза още Ангелов.

И д-р Ангел Кунчев отправи призив да не се презапасяваме с лекарства и да не се самолекуваме, защото по този начин няма как да се предпазим

Нито хидроксихлорохина, нито ремдисивира, нито плазмата са специфични лекове за коронавирус. Закупуването на медицински препарати е излишно и по никакъв начин няма да ви предпази, призова д-р Кунчев.  


Коментари (1)

Анастас #

За Руските Мутри от БСП-АТАКА- ВЪЗРАЖДАНЕ

сме приготвили Руската "Ваксина", която
се оказа, че не ваксина а ветеринарен серум ...

Мдааа ...

(експертно ваксиниращи)
12.11.2020 18:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още