Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ваксинацията в България започна. Първи беше здравният министър (ОБНОВЕНА)

Общество

Ваксинацията в България започна. Първи беше здравният министър (ОБНОВЕНА)

Снимка:

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вече започна. Това се случи в 9.59 в неделя в София. Дългоочакваната ваксина беше поставена първо на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който реши лично да даде пример на българите.

Той беше ваксиниран в болница „Св. Анна“ в София.

„Дойде спасението, което очакваме. Ваксинирам се днес, защото вярвам, че благодарение на ваксините светът е такъв, какъвто го познаваме. Сигурен съм, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам също така, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19 и ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя с коронавирусна инфекция. Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за повеждане на победоносна битка срещу COVID-19. Уверен съм, че така ще победим тази пандемия и ще се върнем към нормалния си живот“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Веднага след проф. Ангелов ваксина беше поставена и на епископ Тихон Тивериополски. От 1978 г. до 1981 г. той учи в средно медицинско училище, а след това започва работа като фелдшер в болница в Щутгарт.

„Аз помолих министър Ангелов да ми разреши да го подкрепя. Като се ваксинирам, изразявам благодарността си към невероятните усилия на всички, които направиха възможно тази ваксина да бъде достъпна за всички ни. Аз самият съм ваксинирам срещу всичко. Днес е Стефановден. Свети Стефан е първият дякон. Това е онзи, който служи на християните. И ние като него ще служим на християните с това да ги предпазим от тази болест. На тези светли празници с този жест искам да запаля една светлинка в тунела за всички, които се грижат за болните, както и за всички християни в България, че най-накрая ще можем спокойно да видим близките си хора, от които толкова дълго време сме били разделени,“ обясни символиката на днешния ден епископ Тихон, както и решението си да бъде сред първите ваксинирани у нас.

В Пловдив първият ваксиниран бе председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. В Бургас също започна ваксинацията на медицински лица.

Ваксина получиха и шефовете на ВМА и Пирогов ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов.

„Аз съм изкарал ковид, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали ковид, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината. Всеки, който е клинично здрав, може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи Балтов.

„Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки“, каза ген. Мутафчийски.

Само през днешния ден доза от препарата срещу COVID-19 ще приемат 163 лица от медицинския персонал на 12 болници в град. В следващите дни ще бъдат имунизирани още 440 медици.  


Коментари (22)

Тартаковер Москва не вярва на сълзи.... Ние с Румен Радев няма да се ваксинираме...
27.12.2020 10:29 / Отговор
Таракане, Защо си мислиш ,че някой се интересува от мнението ти! И доколкото знаем, в Русия Путин първо ваксинира дъщеря си!
27.12.2020 10:40
Ама разбира се! От таракани и злобни юмруци най-малко очакваме здрав разум...
27.12.2020 11:12
поправка Това е трол на ГЕРБ, който се прави на друг. Смешното е, че най-зависимите от Русия са именно неговата шайка и Борисов.
27.12.2020 11:42
Ха ха, Това също "опорка" ли е , за зависимост от Русия?
27.12.2020 11:50
! Не се справят с пандемията. Оставка!
Екипа на БСП и ДПС е по-кадърен-доказаха го предните години....
27.12.2020 11:07 / Отговор
Смешник... Емел Етем ли беше по-кадърна, като прелиташе над наводненията с въртолет ? За кражбите верно сте се доказали! Борисов е като малко пионерче спрямо мародерите от Позитано!
27.12.2020 11:52
Тартаковер Не се справят с пандемията, както би се с правило едно правителство с Министър-председател Румен Радев. Ще ви изложа моите аргументи, които са необорими:Първо, Р. Радев има военната подготовка получена от двете най-мощни школи-на НАТО и на ВАРШАВСКИЯ Договор-двете школи взаимно се допълват идеално-Р. РАДЕВ е съвършен....
Второ-Неговото правителство щеше да приложи ШВЕДСКИЯ МОДЕЛ... и сега въобще нямаше да си спомня е за пандемията, а щяхме да изтеглим целия ЕС от блатото, в което е вкаран от некадърните администратори..
27.12.2020 12:47
мда То Боко Тиквата сам си призна, че е използвал шведския модел да се за разят повече хора, ама орките му бързо забравят.
27.12.2020 13:49
Отговор За 4 години Радев не е свършил работа и за 5 кева, камо ли да поеме отговорност за нещо! Как ще се "справи", като в най-голямата пандемия ,насъскваше две тълпи една срещу друга! Явно ,че сте руски мекерета, но по-зависима и неадекватна матрьошка не е попадала в БГ-политиката!
27.12.2020 14:04
- Съгласен съм с мда. Сега остава Боко Тиквата и Зеления чорап да сформират коалиционно правителство, което да затвърди Шведския Модел
27.12.2020 14:11
Покажи всички
Тартаковер Благодаря на "поправка". В друг коментар също написах, че е доста лесно да се разбере кой краде чужди никнейми по стила на изписване, както и по пълнежа в коментара. "Поправка" веднага е разбрал, че онзи "Тартаковер" е евтин крадец, което идва пак да покаже, че онези които не са фенове на Дебелия, са далеч по-интелигентни.
27.12.2020 11:59 / Отговор
А бе, Тараканчо, защо смяташ че всяко своя глупост трябва да се отразява! Не бил фен на "Дебелия"?
Явно си усетил "дебелия", че с мисълта за него ставаш и лягаш бе, Тараканчо! Ти си един и същ трол ,който се прави на друг! "Привържениците"на ГЕРБ са достатъчно интелигентни, че да има се налага да се правят!
27.12.2020 12:06
Тартаковер Не ме вземайте за един обикновен трол. От висотата на моите знания, аз нямам нужда да привличам върху себе си вашето незначително герберско внимание. Просто превъзхождам всички вас, което се потвърждава от мигновените реакции на всяка моя фантастична мисъл...
27.12.2020 12:20
Таракане, Истински ни забавляваш, но не ставай досаден с "дълбокомслията"си! Нарочно е наблегнато на "обикновен" трол, защото предварително сме запознати с "внушенията" които ще ни пробутваш ! Жалко за "висотата" на познанията ти! Комунизмът е като вирус който довежда до крайни отклонения! А ти си си доказан атрофирал комуноид!
27.12.2020 12:29
Не се ядосвай Тартаковер, сега разбираш колко е безсмислено да си суетен трол, който държи да е уникален с името си и великия си стил в толкова неконтролиран анонимен форум. Ако предположенията ми защо го правиш са верни, тогава пак не се ядосвай - като ти видят името няколко пъти, дори да не си ти, тези на които се отчиташ може да ти начислят двойна надница :). Освен това така ще усетиш колко лошо нещо е лъжата и измамата - основното ви оръжие. И стига цапали темата.
27.12.2020 13:08
Ева Тези лекари, тези лекари.... Първи се сблъскаха с непозната болест, първи се заразяваха в изпълнение на дълга си. Десет месеца работят в условия по-лоши от тези на космическа станция и не дадоха заден. Бяха си на поста и не ни изоставиха. Сега пак първи се подлагат на ваксинация с нещо ново и неприлагано до момента, за което масово се раздухват слухове и все още се проучва ефекта му. Може и те да имат страхове и съмнения, но знаят, че трябва да са първи. Поклон, доблестни хора!
27.12.2020 12:29 / Отговор
БГ Респект !
27.12.2020 12:31
Ник* И от мен респект!
Долу лигавщините на троловете!
27.12.2020 15:31
Тартаковер 2 Тъп съм на поразия,но когато съм в този долнопробен сайт се изживявам,като великан на мисълта ! Защо ли? Защото съм тъп на поразия,как защо?
27.12.2020 15:32

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още