Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: 170 000 ученици влизат в час утре

Общество

Вълчев: 170 000 ученици влизат в час утре

Снимка:

1000 са заявленията децата да не учат присъствено, а онлайн

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре, коментира за Нова тв министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Нормално е родителите да са притеснени, но не може да затворим образователната система за продължително време - 1-1,5 години“, изтъкна просветният министър. Той припомни, че от 4 седмици вече над половин милион души са в образователната система в началния етап на обучение.

„1,1 млн. са всички ученици и учители, ако тръгнат заедно. Около 1000 са заявленията децата да не учат присъствено и да са само онлайн“, поясни министър Вълчев. По думите му от утре всички прозорци в учебните помещения ще се отварят в междучасията, а големите ученици ще носят маски и в час. Закупени са около 9000 въздухопречистватели на въздуха.

„Има една сдържаност при някои учители за ваксинация, но когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите ще нарасне. Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно“, смята Красимир Вълчев. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът. Според него всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

„Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец“, посочи Вълчев. По негова оценка 1-и и 4-и клас, на практика, не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

„Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона, но аз като министър не възнамерявам да предложа такава промяна“, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още