Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Баловете могат да се случат и на малко по-късен етап

Общество

Вълчев: Баловете могат да се случат и на малко по-късен етап

Снимка:

Юни и юли ще има допълнителни присъствени занятия на открито за ученици, които не са имали достъп до онлайн часове

„Въпреки че започнахме постепенно да либерализиране на мерките, опасността не е отминала, епидемията още е факт. Трябва да сме максимално сдържани и предпазливи. В момента все още не е целесъобразно да рискуваме, освен това балът е празненство, което може да се проведе и на малко по-късен етап – в края на юни или през август може да се съберат.“ Това зdяви пред bTV образователният министър Красимир Вълчев.

Същото важи и за празненствата по случай 24 май – такива тази година не се предвиждат и ще отстъпят място на виртуални инициативи.

Междувременно през юни и юли ще има допълнителни присъствени занятия на открито за ученици, които не са имали достъп до онлайн часове.

„За тях ще има дейности за преодоляване на образователни трудности. Част от тях ще повторят, част от тях ще доучват“, посочи Вълчев.

Що се отнася до отварянето на детските градини, проучванията на МОН сочат, че по-голямата част от тях ще отворят на 26 май. Според допитване на ведомството 38% от родителите са готови да изпратят децата си отново на детска градина.

На по-късен етап е възможно и тестването на учителите в градините. А ако някой се окаже положителен за COVID-19, няма да се затварят цели градини, а само групи, обясни Вълчев.

Широка обществена дискусия предизвика решението тази година в СУ да отпаднат почти всички изпити за прием във ВУЗ-а, с изключение на няколко специалности. Сред направленията, в които ще се влиза само с матура, е и правото.

„Висшите училища взеха това решение, но ние го подкрепяме. То не е компромис, защото държавният зрелостен изпит не може да се каже, че е по-лесен от този за висшето училище за постигане на отлична оценка. Нямаме основание да твърдим, че ще влязат ученици с по-ниски резултати. Държавните зрелостни изпити се наложиха като обективна оценка“, коментира Вълчев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още