Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Обмисля се безплатно обучение за студенти в малко желани специалности

Общество

Вълчев: Обмисля се безплатно обучение за студенти в малко желани специалности

Снимка:

Промените в Закона за висшето образование са почти готови

Обмисля се безплатно обучение за специалности, за които се очаква да са с най-голям бъдещ недостиг на пазара на труда. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, преди началото на церемонията по връчване на наградите на висшите учебни заведения в България, предава БГНЕС. Това ще става като се поемат таксите за обучения на студентите в тези специалности.  Министърът съобщи и че промените в Закона за висшето образование са почти готови.

„В най-голяма степен искаме да насърчим педагогиката, енергетиката, физически науки, математика, религия и теология, където имаме драматично нисък брой студенти от гледна точка на бъдещите потребности. Насърчаваме приема по всички инженерно-технически професионални направления, останалите природни науки, аграрните направления. В третата група, в която попадат професионалните направления по изкуствата, социологията, социалните грижи нито ще увеличаваме, нито ще намаляваме приема. В четвъртата група попадат медицинските професионални направления, където нямаме недостиг и се очаква увеличаване на броя на студентите“, обясни Вълчев и подчерта, че в петата група попадат професионалните направления като икономика, администрация и управление, право, политология, където ще продължи политиката по намаляване на приема.

 „Също така предвиждаме квоти в академичните органи на управление на младите преподаватели, тези които се очаква да бъдат най-дълго във висшето училище”, заяви Вълчев.

Той добави, че промените в акредитацията засягат тя да бъде по-ефективна и облекчена, защото сега се изискват много документи, а разликата между университетите е твърде малка.

На церемонията първото място в повече от 10 направления на базата на рейтинговата система взе Софийския университет.  Техническият университет е отличник в 6 професионални направления, Американският университет е номер едно в 4 професионални направления, Медицинският университет също в четири, Университетът по архитектура, строителство и геодезия също е сред призьорите.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив