Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: До 11 януари големите ученици ще са в електронна среда

Общество

Вълчев: До 11 януари големите ученици ще са в електронна среда

Снимка:

Категорично ще се ваксинирам, потвърди министърът на образованието

Някои изпити и практики за учениците от 5-и до 12-и клас вероятно ще бъдат разрешени, ако ситуацията с болестта позволи, коментира за БТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му до 11 януари големите ученици ще са в електронна среда, а след това - с маски на училище. За по-малките това няма да се изисква, тъй като дори Световната здравна организация/СЗО/ не може категорично да се произнесе дали децата от 1 до 4 клас да са с маски.

„Не може да преустановим учебния процес за много дълго време. Ще прехвърлим загуби на бъдещето, ако затворим всичко. Имаме едно от най-ефективните електронни обучения в Европа, но то не може да е толкова ефикасно, колкото присъственото. Същевременно то увеличава различията“, посочи министър Красимир Вълчев.

Според него не може да се твърди, че училищата, а още по-малко детските градини са основен фактор за болестта. Вълчев се позова на международни научни изследвания, които потвърждават, че в детските градини има много по-малък брой заразени учители, в това число и починали, спрямо училищата.

Карантинирането на класа ще става при един положителен тест.

„Засега не се предвижда да бъде отменено националното външно обучение в 10-и клас, тъй като то е възможност да бъде оценено електронното обучение“, смята Вълчев. Той изтъкна, че в момента 3% от учениците или 18 000 души, не учат. 32 000 устройства са раздадени на ученици, като министерството на образованието продължава да купува електронни устройства. Създадени са 866 000 електронни профила - на всеки ученик и учител, изградена е облачна структура, в която са всички профили.

„Учебната година едва ли ще бъде удължена. Засега това е сигурно само за учениците от 1-и до 6-и клас - удължена е с 2 седмици. Има и някои училища с концентрация на малцинствени групи, които в момента се занимават с проектни дейности и ще компенсират през юни. Иначе няма да има грипни ваканции и екскурзии, и от времето за тях също ще може да се спести“, изтъкна просветният министър. Той бе категоричен, че матурите също няма да бъдат отложени, тъй като "ще могат да бъдат организирани изпити, които са достатъчно безопасни". Според Вълчев завършването ще бъде навреме и това няма да попречи за кандидатстването в университети нито у нас, нито в чужбина. Практиките също не могат да бъдат отложени, но може да бъдат реорганизирани.

„Температурите са високи през лятото, затова нашата образователна система е пригодена към зимните месеци“, обясни Вълчев. По негови оценки към момента обучението е не по-малко, отколкото предходните години. Министърът подчерта, че РЗИ ще организират ваксинирането на учителите, а добрата новина е, че те ще бъдат втора група ваксинирани. Засега 20% от тях категорично ще се ваксинират, под 15% - категорично няма, останалите - изчакват.

"Категорично ще се ваксинирам, вярвам на науката и медицината", потвърди министърът. Той увери, че няма да има нулева година за училищата, тъй като това няма да е добро за учениците. И все пак министърът препоръча на родителите да ограничат взаимодействието на децата в предучилищна възраст с електронни устройства, тъй като научните изследвания показват, че те пречат на развитието им.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още