Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Ще предложим електронното обучение да се прилага и по време на грипни ваканции

Общество

Вълчев: Ще предложим електронното обучение да се прилага и по време на грипни ваканции

Снимка:

Работи се по законова промяна, която да дава възможност електронното обучение да се прилага и при бъдещи грипни ваканции. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

„Трябва да продължим да надграждаме“, заяви той.

Той обясни, че системата е стартирала с временни правила заради възникналата епидемия от коронавирус. По думите му до края на това десетилетие основните образователни ресурси за учениците трябва да бъдат електронни.

Според министъра обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. По думите му то е стартирало успешно благодарение на ситуацията и на усилията, положени от учителите, както и на добрата ангажираност на родителите. Според него обаче то си има и своите трудности и дефицити.

Вълчев е категоричен, че в никакъв случай електронното не може да замести присъственото обучение в училище и в следващите години, десетилетия, системите на образованието ще продължат обучителния процес в традиционната класна стая.

Относно висшите училища Вълчев посочи, че там има смесена форма на обучение. Малко по-рано или по-късно ще се случи във всички ВУЗ-ове да има електронна форма на обучение.

Образователният министър отговори и на въпрос за отварянето от утре на яслите и детските градини.

Вълчев отбеляза, че се търси баланс и никой не може да даде абсолютна увереност на родителите, че детската градина е безопасно място.

Препоръките на образователното министерство са групите да бъдат между 12 и 18 деца, да се провежда постоянна дезинфекция, а ако времето го позволява, по-голямата част от заниманията да се провеждат на открито. Освен това министърът посочи, че дистанция ще се спазва между отделните групи, между родителите и персонала, но не и между децата в самата група.

„Ако се стигне до заразяване, не дай си Боже, ще бъде карантинирана само група, а не цялата градина“, каза още Вълчев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още