Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас

Общество

Вълчев: След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас

Вълчев: След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас - Tribune.bg
Снимка:

Най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация. След 4 януари, ако обстановката позволява, ще се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове могат да възстановят присъственото обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

При вземане на решение за разхлабване на мерките, първите ученици, които ще се върнат в клас ще са учениците от начален курс – 1 – 4 клас. След това с приоритет са учениците от 7-и и 12-и клас, поясни Вълчев, цитиран от БНТ. Министърът участва в дискусия с родители за проблемите с дистанционното обучение, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Обмисля се при връщане на първите ученици в класните стаи да се организира различен график за различните класове, така както беше преди пълното преминаване към дистанционно обучение.

Относно учениците, които през следващата година ще държат матури, образователният министър подчерта, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат от изпита.             

По време на онлайн дискусията Красимир Вълчев отбеляза, че 30 000 деца не са включени ефективно в електронно обучение от разстояние. По думите му броят им е намалял спрямо пролетта, когато отново всички минаха към уроци от вкъщи. Тогава 36 000 ученици не са успели да се включат в тях.             

Министърът на образованието каза още, че се събира информация на база декларации от родителите, че децата им не могат да осъществяват електронно обучение, но в този списък влизат и деца, които не желаят да участват в самия процес. По думите му около 15% от учениците и в присъствено обучение не са ангажирани с учебния процес.

18 000 устройства вече са били раздадени на ученици, които имат нужда. До януари трябва да бъдат закупени и доставени още устройства със средствата, които бяха отпуснати от държавата.

 „Не можем да закупим 700 000 устройства, за да кажем, че сме осигурили равен достъп, но с допълнителните средства системата прави възможното да се осигурят повече устройства“, заяви Красимир Вълчев.

По думите му училищата имат право да заплатят  и интернета на децата, чиито родители не могат да си позволят да го плащат.        

Според него  ключовият фактор е ученето. „Важно е да се задават задачи на децата и да се контролира тяхното изпълнение, да се използва проекто-базираното обучение“, заяви още министърът.                 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети