Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Вълчев: Учениците, които не учат онлайн, вече са четири пъти по-малко

Общество

Вълчев: Учениците, които не учат онлайн, вече са четири пъти по-малко

Снимка:

В световен план се избират преносими компютри и има отказ от таблети, поясни просветният министър

Учениците, които не учат онлайн, вече са четири пъти по-малко, посочи на парламентарен контрол просветният министър Красимир Вълчев. „От 12,7%, сега са 3%“, уточни министър Вълчев.

По думите му учениците в начален етап до момента не са учили по-малко, отколкото в предходни години, когато е имало прекъсване заради грипни ваканции или екскурзии.

„През пролетта не беше взаимодействано само с 1% и това са учениците, които обикновено много трудно успяваме да обхванем в образователната система и да ги ангажираме с образователния процес, и които дори при присъствено обучение имат под 50% посещаемост в час, и които така или иначе натрупват дефицити. Затова с тях трябва да се работи допълнително. А причините не са социално-икономически, а социално-културни и не зависят от формата на обучение“, обясни министърът. Според него учителите правят всичко възможно да се компенсират образователните трудности на тези деца.

Образователният министър изтъкна, че 27 хиляди устройства, предимно преносими компютри, са закупени за училищата до момента по Националната програма „Информационни и комуникационни технологии“. От предоставените допълнително 15 млн. лв. на училищата за подкрепа на делегираните бюджети около 5-6 милиона лева са използвани вече за закупуването на допълнителни устройства за целите на електронното обучение.

„Над 16 хиляди лаптопи и таблети ще бъдат закупени пък с отпуснатите допълнително от правителството 14 млн. лв. Те ще бъдат ученически тип лаптопи - с усилен корпус, за да не са податливи на лесно увреждане, да могат да се ползват едновременно и като таблети“, подчерта Вълчев. Той увери, че по линия на ЕС са предвидени още 70 млн. лв., с които ще бъдат закупени още 80 хиляди устройства. Процедурите на европейско и национално ниво за това финансиране, обаче, са по-дълги.

„Всички тези устройства няма да се ползват само за електронно обучение от разстояние, но поне 5-6 години напред и за електронно обучение в класните стаи в училище“, припомни министърът и допълни, че в световен план се избират преносими компютри и има отказ от таблети, защото последните са далеч по-малко функционални за учене.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още